Chaîne des Rôtisseurs utser Årets unga kock 2024
Under Gastronord kommer, utöver innovationer och kontaktskapande, tävlingar av olika former anordnas. Chaîne des Rôtisseurs, Sveriges äldsta verksamma kocktävling och absolut tuffaste kocktävlingarna som finns, avgörs under Gastronord i vår. Vi har fått en pratstund med Per Idlund, Conseiller Culinaire och tävlingsledare.
Beskriv tävlingen Årets unga kock.
- Tävlingen är öppen för alla som är inte fyllt 27 år innan september det år som finalen går av stapeln och har anställning på en restaurang som är medlem i Chaine des Rôtisseurs. Första uttagningen sker anonymt av en jury utifrån inskickade menybeskrivningar och finalisterna tas ut.
På själva finalen möts finalisterna på morgonen av en råvarukorg med obligatoriska råvaror, en korg med limiterade frivilliga råvaror samt ett skafferi med basvaror. Utifrån detta har de 30 minuter på sig att skriva ner en 3-rätters meny för fyra personer som de sedan måste följa. De har sedan 3,5 timmar på sig innan första rätten skall presenteras. Total tid tills sista rätten skall ut är fyra timmar. Det gör tävlingen till en av de absolut tuffaste kocktävlingarna som finns, vilket tidigare Årets unga kock-vinnaren, VM-guld & OS-silvermeriterade, Bocuse d´Or-finalisten Jimmie Ericsson intygat.
Varför är tävlingen viktig?
- Tävlingen är oerhört viktigt för att vi skall kunna behålla den svenska gastronomin på en internationell hög nivå. Vi ser att flera av de unga finalisterna här skaffar sig sin första tävlingserfarenhet, men även börjar bygga sitt svenska och internationella kontaktnät med andra tävlingsinriktade kockar. Bland tidigare vinnare så har ett flertal senare år medverkat i finalen av Årets kock, i det svenska Kocklandslaget, som Sveriges representant i Bocuse d´Or.
Vilka sitter med i juryn?
- Juryn för 2024 är i dagsläget inte satt. Det är två-tre köksdomare som poängsätter kökshantverket, ordningen under dagen och hanteringen av råvarorna inklusive svinn. De utser också en vinnare som får ett kökspris. Sedan har vi en smakjury med fem-sex personer som bedömer rätterna utifrån smak, utseende och även att de fått med de råvaror som skrivits ner på menyn tidigare under dagen. Smakjuryn bedömer rätterna blint, det vill säga att de inte skall veta vilken finalist som lagat rätterna. Därefter väger man samman de två jurygruppernas bedömning och en vinnare av Årets unga kock utses.
Jury 2023
Smakjuryn bestod av:
Henrik Norström, LUX Dag för Dag
Björn Persson, KOKA, Göteborg
Caisa Johansson, Caisas Kök, Uppsala
Anton Cardell, Restaurang Jord, Linköping ÅUK 2019, Finalist ÅK2022
Christina Möller, Gastronomiska Akademiens och Måltidsakademiens vänner
Carl Wachtmeister, Chaîne des Rôtisseurs, Bailli Délégué
Köksjuryn bestod av:
Lars-Ove Ingemansson, X Stockholms Hotell- och Restaurangskola
Andreas Edlund, Ad Astra, Elite, Södertälje
Magnus Åkerström ÅUK 2017, Biblioteket, Lidingö
Reserv:
Lars Sunekvist, Stockholms Hotell- och Restaurangskola
Urvalsjury har varit:
Henrik Norström, Lux dag för dag, Stockholm
Andreas Edlund, ÅUK 2011
Råvarukorgen komponerades av:
Magnus Åkerström, Årets Unga Kock 2017,
Per Idlund, Conseiller Culinaire, tävlingsledare
Vad har du för förväntningar på tävlingen 11 april?
- Det skall bli extremt roligt att få arrangera och visa upp tävlingen på Gastronord inför en publik. Det lyfter inte bara tävlingen utan även finalisterna som får visa upp sig. Men det kommer även krydda med ytterligare ett stressmoment för våra duktiga unga finalister. Målet är att vi tillsammans kommer göra den bästa och mest spännande finalen hittills i Årets unga kocks historia.
Chaîne des Rôtisseurs tävlingar avgörs under Gastronord på Stockholmsmässan 10-11 april 2024.